- Posted on
- editor
Zaměstnanci společnosti SOTES Sokolov spol. s r.o. instalovali ve městě další bylinné záhony. Ve spolupráci s odborem správy majetku města Sokolov se vytipovala místa v ul. Křížová, Wolkerova a Seifertova. Instalovaly se vyšší záhony s libečkem, petrželí, oregánem a tymiánem. V ul. Seifertova budou instalovány v nebližší době. Pokud se nové záhony neosvědčí a bylinky budou například zničeny či odcizeny, budou poté zrušeny.
Libeček lékařský
Využívá se především k přípravě polévkového koření. Pokud přidáte libeček do vody k vařeným bramborám, získáte lahodnou a nezaměnitelnou chuť. Použít jej lze také k přípravě paštik, pomazánek, zeleninových jídel, dušeného hovězího a jehněčího masa, marinád na grilování nebo do mletých mas.
Petržel hladkolistá
Má výraznější chuť než kudrnka, používá se především ve středozemní kuchyni. Skvěle se hodí k těstovinám, k zelenině, do rizota, smetanových omáček či polévek, k drůbežímu masu, rybám a darům moře. Někdy se jí říká italská petržel.
Oregano (Dobromysl obecný)
Oregano je nepostradatelnou surovinou při přípravě pizzy, těstovin, rajčatových omáček, špaget a zeleninových salátů. V Itálii je oregano oblíbené spíše v jižních oblastech, na severu dávají Italové přednost majoránce. Oregano má velmi výraznou chuť, proto je vhodné ho používat s rozvahou.
Tymián obecný
Výrazná chuť a aroma tymiánu vyniknou nejen při přípravě zvěřiny, drůbeže a sekaných mas, ale také u tradičních českých omáček, nádivek, paštik, sýrů a bylinkových másel. Výborný je v nádivce do kuřete nebo v rajčatových omáčkách a polévkách. Ve směsích s oreganem a bazalkou se používá na pizzu a těstoviny.